Opiskelu>Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaus

Tapiolan lukion opinto-ohjaajat ovat Jarkko Währn ja Anja Isonikkilä. Opiskelijat voivat halutessaan varata ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen Wilmassa. Pitempää keskustelua varten on hyvä varata aika etukäteen, mutta pienempiä asioita voi hoitaa esimerkiksi välituntisin. Keskustelut opon kanssa ovat aina luottamuksellisia. Voit tulla miettimään opon kanssa esimerkiksi kurssivalintojasi, yo-kirjoitusten hajauttamista, jatko-opintosuunnitelmia tai mitä tahansa oman elämäsi asioita, joista haluat opon kanssa puhua.

Opinto-ohjaajat pitävät opiskelijoille opinto-ohjauksen kurssit. Vanhan opetussuunnitelman OP01-kurssi on hajautettuna tasaisesti kolmen vuoden ajalle ja uuden opetussuunnitelman kurssit OP01 pidetään opiskelijoille 1. lukuvuotena ja OP02 toisena ja kolmantena lukuvuotena.

Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijoita lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suunnittelussa ja toteuttamisessa. Opinto-ohjaajan päätehtävä on opiskelijan opiskelun, elämän suunnittelun ja uravalinnan ohjaus.

Opinto-ohjaajien yhteystiedot ja ryhmät:

Jarkko Währn, jarkko.wahrn@espoo.fi, 043 824 6144.

ryhmät: 16A, 16B, 16C, 15A, 15B, 14C, 14D, 14E ja  ryhmien 04A ja 04B aakkosten loppuosa.

Anja Isonikkilä, anja.isonikkila@espoo.fi, 043 824 6020

ryhmät: 16D, 16E, 15C, 15D, 15E, 14A, 14B ja ryhmien 04A ja 04B aakkosten alkuosa.

Opiskelijoiden ohjaus on koko koulun tehtävä. Ryhmänohjaaja perehdyttää oman ryhmänsä opiskelijat lukio-opintoihin ja -käytänteisiin sekä seuraa ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemistä sekä hyvinvointia.  Ryhmänohjaaja on tarvittaessa yhteydessä opiskelijoiden huoltajiin.

Aineenopettaja on oman aineensa asiantuntija ja ohjaa opiskelijoita aineensa opiskelussa sekä perehdyttää heitä ylioppilastutkintoon.

Opinto-ohjauksen vanhan opetussuunnitelman kurssit:

OP01: Koulutus, työ ja tulevaisuus

OP02: Opiskelu, työelämä ja ammatinvalinta

OP03: Tutor-kurssi.

OP04: Löydä oma oppimistyylisi, luki-kurssi

OP05: Työ- ja yrityselämään tutustuminen

Opinto-ohjauksen uuden opetussuunnitelman kurssit vuonna 2016 ja myöhemmin aloittaneille:

OP01: Minä opiskelijana

OP02: Jatko-opinnot ja työelämä

OP03: Tutor-kurssi

OP04: Työ- ja yrityselämään tutustuminen

OP05: Rentoutuminen ja stressinhallinta.

ABEILLE TUEKSI MUISTILISTA

JATKO-OPINTOIHIN HAKU KEVÄÄLLÄ 2017

Toisen asteen yhteishaku

• Hakuaika: 21.2.-14.3.2017
  • Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi
  • Korkeintaan viisi hakukohdetta mieluisuusjärjestyksessä
  • Tulokset aikaisintaan 15.6.2017
  • Paikka otettava vastaan viimeistään 29.6.2017

Korkeakoulujen yhteishaku

• Ensimmäinen hakuaika 10.1.-25.1.2017 (vieraskieliset koulutukset, Taideyliopisto)
  • Toinen hakuaika 15.3.-5.4.2017 (muut korkeakoulukohteet)
  • Haku tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi
  • Korkeintaan kuusi hakukohdetta mieluisuusjärjestyksessä
  • Suositeltavaa kirjautua Oma Opintopolku -palveluun

Ensikertalaiskiintiö

• Osa kevään 2017 yhteishaun aloituspaikoista on varattu ensikertalaisille
  • Ensikertalainen on henkilö, jolla ei ole suomalaista korkeakoulututkintoa tai vuoden 2014 jälkeen vastaanotettua korkeakoulupaikkaa
  • Hakeminen korkeakouluun ja korkeakoulupaikan saaminen ei vie ensikertalaisuutta, mutta  paikan vastaanottaminen vie ensikertalaisuuden

Korkeakoulupaikan vastaanottaminen

• Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 30.6.2017
  • Paikka otetaan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa 14.7.2017 mennessä
  • Paikka otetaan vastaan joko sitovasti tai ehdollisesti
  • Ehdollinen vastaanotto tarkoittaa, että jäät jonottamaan ylempää hakutoivetta (ehdollinen vastaanotto muuttuu sitovaksi, jos sinua ei valita varasijalta ylempiin hakutoiveisiin)
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 14.8.2017
  • Lisähaut vapaiksi jääneille paikoille 3.7.-30.8.2017

Abien vanhempainillan diat

Opinto-ohjaajien linkkejä:

Ylioppilastutkinto

Apua ammatinvalintaan ja tietoa jatko-opinnoista:

• AVO-ammatinvalintaohjelma on työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla oleva ammatinvalintatesti.
  • http://www.kunkoululoppuu.fi/ -sivusto tarjoaa tietoa nuorille koulutus- ja uravaihtoehdoista.
  • www.toissa.fi -sivustolta löydät tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.
  • Erilaisia ammatinkuvauksia ja uratarinoita on työministeriön ylläpitämässä Ammattinetissä .

Opintotuki

Kaikki 17 vuotta täyttäneet opiskelijat voivat hakea opintotukea. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Lisätietoa on Kelan sivuilla.

Opiskelumahdollisuuksia opiskelupaikkaa ilman jääneille tai välivuotta viettäville

• Avoimet yliopistot Lähes kaikki suomalaiset yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta ja tarjoavat näin yliopistollista koulutusta ympäri Suomea.
  • Aalto-yliopiston väyläopinnot
  • Kesäyliopistot  Suomessa on 20 kesäyliopistoa. Ne antavat opetusta yli 120 paikkakunnalla. Opetusta voidaan järjestää myös muulloin kuin kesällä.
  • Kansanopistoissa voi opiskella erilaisilla linjoilla tai valmentautua yliopistojen pääsykokeisiin.
  • Aikuislukioissa voi täydentää lukion oppimääriä tai opiskella uusia oppiaineita.
  • yESBOx tarjoaa tietoa ja neuvontaa Espoossa 13–25-vuotiaille. Tule käymään, soita tai meilaa! Ison Omenan neuvontapisteessä voit surffailla tietoa netistä, selata oppaita, ottaa esitteitä mukaasi ja jutella nuorisonohjaajan kanssa. Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista eikä sinun tarvitse tehdä ajanvarausta. yESBOxista saat tietoa, neuvontaa ja tukea kaikissa nuoren elämään liittyvissä kysymyksissä.

Työnhaku

Aarresaari tarjoaa apua työhakemuksen tekoon ja työpaikkahaastatteluun myös englanniksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla voi tehdä avoimien työpaikkojen hakuja.

Careerjet on hakukone työpaikan etsintään. Yhdellä haulla saat eteesi useita työpaikkoja, jotka on kerätty eri internetlähteistä.