Opiskelu>Oppiaineet>Filosofia

Filosofia

Platonin Akatemia 2016

Tapiolan lukion opiskelijoita voi osallistua keväällä nuorille suunnattuun filosofia-tapahtumaan, joka tunnetaan Platonin Akatemiana. Se on sananvapautta, luovuutta ja vahvaa ilmaisua kunnioittava päivätapahtuma, jossa on osallistujia noin kymmenestä pääkaupunkiseudun lukiosta. Kokoontumispaikkoina Tuusulan rantatien varrella sijaitsevat paikat, kuten ovat Kallio-Kuninkalan kartano, Sibeliuksen Ainola ja Onnela. Tapiolan Yhteiskoulun Tuki ry. on kustantanut oppilaille edestakaisen bussimatkan sekä tilaisuuden ateriat.

Platonin Akatemia järjestetään keväällä 2016 torstaina 12. päivä toukokuuta.  Filosofian opettajat (Jaana Oinonen ja Olli Apponen) ottavat vastaa ilmoittautumisia kursseillaan. Kevään 2016 teemana on Yhteinen maailma. Käy katsomassa esittelyvideo osoitteessa: Platonin Akatemia.

Filosofia oppiaineena

Filosofian ensimmäisen kurssin sisältö johdattaa filosofiseen ajatteluun, ja kurssilla käydään läpi seuraavia kysymyksiä: Mitkä ovat filosofian alat? Mitä on olemassa? Mitä tieto on? Mitä on hyvä elämä ja millainen on hyvä yhteiskunta? Ensimmäinen kurssi on pakollinen lukiolaisille eikä tätä kurssia voi suorittaa itsenäisesti.
Syventävillä kursseilla luodaan tarkempi katsaus ensimmäisen kurssin kysymyksiin: filosofinen etiikka (FF 2), tieto-oppi (FF 3) ja yhteiskuntafilosofia (FF 4). Lisäksi tarjolla on soveltava kurssi Johdatus 1900-luvun filosofioihin (FF 6).

Kurssien suoritus antaa hyvät lähtökohdat ylioppilaskirjoituksiin, joihin voi valmistautua valitsemalla filosofian kertauskurssin (FF 7), joko ensimmäisestä tai kolmannesta jaksosta.

Tapiolan lukion opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua lukionuorten jokavuotiseen filosofiseen tapahtumaan keväällä, toukokuun alussa Platonin Akatemiassa, jota järjestää tuusulalainen Hyrylän lukio.

Kurssien suoritusjärjestys

Opinnot on syytä aloittaa ensimmäisestä kurssista, muutoin suoritusjärjestys on vapaa. Koska syventävät kurssit ovat tarjolla kerran lukuvuotena, on syytä suunnitella opinnot siten, että ehtii suorittaa kurssit ennen yo-kirjoituksia.

Itsenäinen suorittaminen

Hyvin perustellun syyn nojalla oppilas voi anoa syventävän kurssin suorittamista itsenäisesti siltä opettajalta, jolla ko. kurssi on opetettavana. Koska filosofian luonteeseen kuuluu keskustelu, kritisointi ja väittely, emme ensisijaisesti suosittele itsenäisiä suorituksia.