Opiskelu>Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaus

Tapiolan lukion opinto-ohjaajat ovat Jarkko Währn ja Anja Isonikkilä. Opiskelijat voivat halutessaan varata ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen Wilmassa. Pitempää keskustelua varten on hyvä varata aika etukäteen, mutta pienempiä asioita voi hoitaa esimerkiksi välituntisin. Keskustelut opon kanssa ovat aina luottamuksellisia. Voit tulla miettimään opon kanssa esimerkiksi kurssivalintojasi, yo-kirjoitusten hajauttamista, jatko-opintosuunnitelmia tai mitä tahansa oman elämäsi asioita, joista haluat opon kanssa puhua.

Opinto-ohjaajat pitävät opiskelijoille opinto-ohjauksen kurssit. Vanhan opetussuunnitelman OP01-kurssi on hajautettuna tasaisesti kolmen vuoden ajalle ja uuden opetussuunnitelman kurssit OP01 pidetään opiskelijoille 1. lukuvuotena ja OP02 toisena ja kolmantena lukuvuotena.

Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijoita lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suunnittelussa ja toteuttamisessa. Opinto-ohjaajan päätehtävä on opiskelijan opiskelun, elämän suunnittelun ja uravalinnan ohjaus.

Opiskelijoiden ohjaus on koko koulun tehtävä. Ryhmänohjaaja perehdyttää oman ryhmänsä opiskelijat lukio-opintoihin ja -käytänteisiin sekä seuraa ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemistä sekä hyvinvointia.  Ryhmänohjaaja on tarvittaessa yhteydessä opiskelijoiden huoltajiin.

Aineenopettaja on oman aineensa asiantuntija ja ohjaa opiskelijoita aineensa opiskelussa sekä perehdyttää heitä ylioppilastutkintoon.

Opinto-ohjauksen uuden opetussuunnitelman kurssit vuonna 2016 ja myöhemmin aloittaneille:

OP01: Minä opiskelijana

OP02: Jatko-opinnot ja työelämä

OP03: Tutor-kurssi

OP04: Työ- ja yrityselämään tutustuminen

OP05: Rentoutuminen ja stressinhallinta

Opinto-ohjaajien linkkejä:

Ylioppilastutkinto

Apua ammatinvalintaan ja tietoa jatko-opinnoista:

• AVO-ammatinvalintaohjelma on työ- ja elinkeinotoimiston sivuilla oleva ammatinvalintatesti.
  • http://www.kunkoululoppuu.fi/ -sivusto tarjoaa tietoa nuorille koulutus- ja uravaihtoehdoista.
  • www.toissa.fi -sivustolta löydät tietoa siitä, millaisissa tehtävissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelleet työskentelevät. Palvelu on korkeakoulujen tuottama.
  • Erilaisia ammatinkuvauksia ja uratarinoita on työministeriön ylläpitämässä Ammattinetissä .

Opintotuki

Kaikki 17 vuotta täyttäneet opiskelijat voivat hakea opintotukea. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Lisätietoa on Kelan sivuilla.

Opiskelumahdollisuuksia opiskelupaikkaa ilman jääneille tai välivuotta viettäville

• Avoimet yliopistot Lähes kaikki suomalaiset yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta ja tarjoavat näin yliopistollista koulutusta ympäri Suomea.
  • Aalto-yliopiston väyläopinnot
  • Kesäyliopistot  Suomessa on 20 kesäyliopistoa. Ne antavat opetusta yli 120 paikkakunnalla. Opetusta voidaan järjestää myös muulloin kuin kesällä.
  • Kansanopistoissa voi opiskella erilaisilla linjoilla tai valmentautua yliopistojen pääsykokeisiin.

Työnhaku

Aarresaari tarjoaa apua työhakemuksen tekoon ja työpaikkahaastatteluun myös englanniksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla voi tehdä avoimien työpaikkojen hakuja.

Careerjet on hakukone työpaikan etsintään. Yhdellä haulla saat eteesi useita työpaikkoja, jotka on kerätty eri internetlähteistä.

23.11.2019
Lauantai